Kdo z nás by si nepřál být schopný efektivně a přesvědčivě obhajovat své nápady a názory?

Odpověď, nepochybně, bude: nikdo. Kdo by nechtěl, aby jeho argumenty nejen zaznívaly, ale byly také skutečně vyslechnuty a uznány? Taková dovednost je významnou součástí jakýchkoliv oblastí, jako jsou leadership, management, mindfulness, time management, team management a mnoha dalších. A to vše v rámci osobního rozvoje, lidských zdrojů a současných dynamických pracovních prostor.

Kapitola 1 – Kvalita argumentace

Věřím, že první a základní prvek pro zlepšení schopnosti argumentace a obhajoby nápadů je zaměření se na kvalitu argumentace. To znamená, že zbytečné množství argumentů často nesvedčí o naší pravdě, ale spíše o našem neklidu a nejistotě. Bylo prokázáno, že pokud naše argumentace obsahuje málo, ale kvalitních argumentů, máme větší pravděpodobnost, že budou skutečně vyslechnuty a uznány.

Kapitola 2 – Příprava na argumentaci

Další klíčový aspekt vůči efektivnímu prosazovaní svých nápadů a názorů je pečlivá příprava na argumentaci. Je moudré se připravit na možné protiargumenty a mít připraveny odpovědi na ně. V zásadě příprava zahrnuje také pochopení, co je cílem argumentace, a o co ve skutečnosti argumentujeme.

Kapitola 3 – Naslouchání druhým

Nicméně, zlepšení schopnosti obhajoby vždy neznamená pouze mluvit. Je stejně důležité také naslouchat. Pokud umíme naslouchat ostatním, rozumíme jim lépe a tím pádem jsme schopni lépe obhajovat své vlastní nápady. Plně rozumíme tomu, že ke komunikaci patří obě strany: mluvčí a posluchač.

Kapitola 4 – Emotivní inteligence

Pokud mluvíme o efektivní argumentaci, nemůžeme opomenout význam emotivní inteligence. Emotivní inteligence je další klíčový krok pro zlepšení schopnosti argumentace. Tato dovednost nám umožňuje lepší identifikaci emocí, které se v argumentaci odehrávají, a lépe se s nimi vypořádat.

Kapitola 5 – Trénujte

Jako poslední, ale velmi důležitý krok, je trénink. Argumentace a obhajoba nápadů je dovednost jako jakákoli jiná – čím více ji trénujeme, tím lepší v ní budeme.

Pokud máte skutečný zájem zlepšit svou argumentaci a obhajobu nápadů, nabízí se historicky prověřené metody vzdělávání, jako jsou kurzy leadershipu a mindfulness nebo individuální lektorské sezení.

Závěr

Byl to krátký přehled některých způsobů, jak zlepšit schopnost argumentace a obhajoby nápadů. Jsem přesvědčen, že každý, kdo se o to pokusí a následuje tyto kroky, dokáže svou argumentaci a obhajobu nápadů viditelně zlepšit.

Pokud vás nadchlo téma efektivní argumentace a chtěli byste tento směr ve svém osobním rozvoji dále prohlubovat, můžete se přihlásit na některý z nyní nabízených kurzů nebo firemních tréninků na adrese https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/. Už teď se moc těším na vaši případnou účast a na to, jak Vám pomohu na cestě za zdokonalením této nezbytné dovednosti.