Začínat novou cestu v oblasti managementu je někdy podobné ponoření do hlubokého moře plného potopených lodí s rozbitými skleněnými stěnami. Složitá množina úkolů a jejich řešení představují komplexní a často zapeklité problémy, které vyvolávají potřebu inovací. Jsem však nade všechno připraven: disponuji strategií, která se nazývá design thinking. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, jsem rád, že můžu být tím prvním, kdo vám o ní poví.

Design thinking – klíč k řešení problémů a inovacím

S přístupem design thinking můžete zjistit, jak efektivně a s radostí řešit problémy. Tato strategie spojuje přístupy z mnoha oblastí – od psychologie, přes design, až po sociologii. Celý proces lze shrnout do pěti hlavních kroků:

  1. Empatie – Pro pochopení problému je nezbytné nejprve pochopit lidi, kterých se daný problém týká. To znamená vidět situaci jejich očima, porozumět jejich potřebám a zájmům.
  2. Definování – Po pochopení situace nastává fáze definování problému. Je třeba identifikovat podstatu problému a jasně ji definovat.
  3. Ideace – Tento krok zahrnuje brainstorming a generování nápadů, jak problém řešit. Není třeba se obávat – díky ‘bláznivým’ nápadům můžeme najít úspěšné řešení.
  4. Prototypování – Nyní přichází krok tvorby prototypů, což znamená konkrétní realizaci našich nápadů. Je důležité experimentovat a testovat.
  5. Testování – Posledním krokem je otestování našeho řešení. Sledujeme, jak funguje v praxi, zdali splňuje naše očekávání a plní svůj účel.

Aplikace design thinkingu v praxi

Jedním z ilustrativních příkladů design thinkingu v praxi může být situace, kdy retailový řetězec chce zvýšit zákaznický zážitek. Mohli bychom investovat do nejmodernější technologie, avšak je to opravdu to nejlepší řešení? Použitím design thinkingu bychom nejprve uskutečnili rozhovory se zákazníky a zjistili, co skutečně chtějí. Možná bychom zjistili, že zákazníci nežádají nákupní roboty, ale spíše příjemný personál, čisté prostory a snadnou orientaci v obchodě.

Pokud se ptáte, jak začít, jsem tu pro vás. Nabízím lektorovaná školení a kurzy, které vám pomohou správně využívat design thinking ve své praxi.

Reklamní sdělení:

Chcete se naučit efektivně řešit problémy a inovovat prostřednictvím design thinkingu? Neváhejte a přihlaste se na naše kurzy a lektorská školení. Našim cílem je equipovat vás potřebnými dovednostmi a znalostmi, abyste mohli úspěšně navigovat světem design thinkingu. Navštivte naše webové stránky https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a https://www.nlpmind.cz/kurzy/ pro více informací. Čeká vás cesta plná nových poznatků a dovedností, které vám pomohou v profesním i osobním životě. Problémy a výzvy budou snadno zvládnutelnými úkoly díky použití strategie design thinking. Zažijte ten pocit, když se problémy mění v příležitosti a inovace se stávají součástí vašeho každodenního života. Těším se na naši spolupráci!