Rozvoj odolnosti proti stresu: Mindfulness

Rozvoj odolnosti proti stresu je dnes zažádanejší více než kdykoli předtím. Rychlé tempo života, narůstající nároky a stále vyšší tlak na výkon – to vše způsobuje, že cítíme stres prakticky každý den. Ve vhodné míře nám může stres pomoci být produktivní a efektivní, ale pokud je ho příliš, může naopak poškodit náš fyzický i psychický zdraví. Otázkou tedy je, jak se naučit lépe zvládat stres? Odpovědí je mindfulness, neboli uvědomělý přístup k životu.

Co je to mindfulness?

Mindfulness je metoda stále se zvyšující obliby, která je založena na uvědomělému žití každého okamžiku, plném koncentrování se na přítomnost a na naše vnímání a pocity. Umožní nám nebýt zbytečně rozptýleni stále se měnícími myšlenkami a soustředíme se na to, co právě prožíváme. To je velice účinné při prevenci stresu.

Jak mindfulness pracuje se stresem?

Mindfulness nám pomáhá rozpoznat vlastní emoce a klidně je přijmout. Učí nás šetrněji nakládat s vlastními citovými zátěžemi a nevyhýbat se jim, ale naopak je přijmout a zpracovat. Mindfulness nás učí přijímat situace takové, jaké jsou, a vidět je v pravém světle bez předpojatých názorů a očekávání.

Jak začít s mindfulness?

Pokud jste se rozhodli začít praktikovat mindfulness, udělali jste první a nejdůležitější krok k větší odolnosti vůči stresu.

1. Zvědomění emocí: Prvním cvičením, které vám umožní začít cestu mindfulness, je zvědomění emocí. Často žijeme velice rychle a nevnímáme, co cítíme. Zkuste si ale nyní sednout, zavřít oči a zaměřit se na svůj dech. Po několika minutách tohoto cvičení se zaměřte na své emoce a popište si je. Jak se cítíte? Co cítíte? Kde v těle cítíte emoci? A jak intenzivně ji cítíte?

2. Přítomný okamžik: Dalším cvičením je vnímání přítomného okamžiku. Zkuste si vyhradit pět minut denně, kdy se zastavíte a budete vnímat přítomný okamžik. Jaké zvuky slyšíte? Co cítíte? Co vidíte? A co chutnáte?

Na závěr

Praktikování mindfulness je velmi mnohostranná metoda, která nabízí mnoho různých cvičení a technik. Učí nás vnímat svět kolem nás a svět v nás s plnou pozorností a bez hodnocení. Pomáhá nám dosáhnout lepšího sebepoznání a zlepšit náš vztah k sobě i k ostatním.

Ve svých kurzech vás rád naučím, jak mindfulness efektivně využívat pro zvýšení odolnosti vůči stresu, ale také pro zlepšení celkové kvality vašeho života. Velký důraz kladu na to, aby se z cvičení stalo přirozenou součástí vašeho života, bez nutnosti dodatečného úsilí a nucené disciplíny.

Rádi vás tedy zveme na naše kurzy, které sehrávají na www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a www.nlpmind.cz/kurzy/ .