Strategie pro nastavení priorit

Představte si, že stojíte na rozcestí a cítíte, jak se na vás valí lavina úkolů, povinností a nápadů. Nejste si jisti, kterou cestu zvolit, kam směrovat své kroky? Možností je příliš mnoho, je třeba učinit příliš mnoho kroků a rozhodování je extrémně těžké. Tento stav lze také nazývat jako „efekt přeplněného talíře“.

Jak se tedy vypořádat s tímto stavem? Jaromír Piovarči se kterým se můžete setkat na našich kurzech managementu a leadershipu, považuje za základ umění nastavit si priority.

Toto umění je prvním krokem k organizaci práce, efektivnímu time managementu a úspěšnému vedení týmu. A právě na těchto dovednostech se zaměřují naše kurzy a výcviky. Naším největším přáním je, abyste se v práci nikdy necítili ztraceni v lavině úkolů a vždy stihli dokončit vše, co potřebujete.

Rozdělujte úkoly do kategorií

Samozřejmě neexistuje univerzální metoda pro prioritizaci úkolů. Každý z nás je jedinečný – máme různé pracovní a osobní rytmy. Ale pro ty, kteří hledají nějaký návod nebo strategii, existuje například Eisenhowerova matice.

Eisenhowerova matice je pojmenována po americkém prezidentovi Dwightu D. Eisenhowerovi, který je známý svým citátem: „Nejlépe se dělá to, co je nejdůležitější.“ Eisenhowerova matice úkoly rozděluje do čtyř kategorií:

  1. Důležité a urgentní: Úkoly, které vyžadují okamžitou pozornost a řešení.
  2. Důležité, ale neurgentní: Práce, které jsou klíčové, ale nevyžadují okamžité vyřízení.
  3. Nedůležité, ale urgentní: Úkoly, které vyžadují okamžitou reakci, ale nejsou klíčové.
  4. Nedůležité a neurgentní: Práce, které jsou méně důležité a nevyžadují okamžité vyřízení.

Důvěřujte své intuici

Na našich kurzech time managementu a organizace práce se naučíte, jak efektivně pracovat s časem a jak si nastavit priority v práci. Kromě řady strategií a technik vám v tom pomůže také vaše intuice a sebeuvědomění.

Pokud totiž věříme svým pocitům a intuici, lépe dokážeme rozeznat, co je pro nás skutečně důležité a co ne. Numerické statistiky ani data nám nedokážou říct, co je pro nás skutečně důležité.

Dalším důležitým aspektem jsou pevně stanovené cíle, a to jak dlouhodobé, tak krátkodobé. Pokud víme, kam směřujeme, rozhodování o tom, co nás na naší cestě posune vpřed a co nás naopak zbrzdí, je mnohem jednodušší.

Jednou z populárních strategií je Pravidlo 80/20, které říká, že 80 procent výsledků pochází pouze z 20 procent naší práce. Skutečně klíčovými jsou tedy jen 20 procent našich úkolů.

S námi se naučíte umění prioritizace a další věci

Na našich kurzech a školeních se můžete naučit mnoho praktických dovedností – například jak si efektivně rozplánovat svůj čas a energii, abyste dosáhli svých cílů bez zbytečného stresu a vyhoření. Uvědomíme si, jaké zdroje máte k dispozici a jak je nejlépe využít pro dosažení svých cílů.

Buďte uživateli našich kurzů a školení a vzdělávejte se, růst a zlepšujte své dovednosti. Těšíme se na setkání s vámi na našich kurzech a školeních!

Pro více informací navštivte naše stránky a prohlédněte si nabídku našich kurzů zde. Těšíme se na setkání s vámi!