Proč je důležitá komunikace na pracovišti a jak ji zlepšit

Každý z nás se občas setká s nějakou potíží na své práci. Zejména pak, pokud ta potíž souvisí s komunikací s kolegy a kolegyněmi. Mohlo by se zdát, že je to někdy až nesmírně únavné a že se to prostě nevyplatí. Ale opak je pravdou. Komunikace je totiž základním pilířem, na kterém stojí každá fungující a efektivní společnost nebo firma. Pokud čtete tento článek, znamená to, že chápete důležitost komunikace a máte o zlepšení svých komunikačních dovedností zřejmý zájem. A to je právě ten nejdůležitější první krok k úspěchu.

Zvládnutí základů efektivní komunikace na pracovišti je klíčovou dovedností pro úspěch v jakékoliv roli ve firmě. Platí to nejen pro manažery a lídry týmu, ale pro každého člena týmu bez výjimky. Efektivní komunikace totiž podporuje dobré pracovní vztahy, zlepšuje stálý výkon a snižuje nespokojenost a konflikty.

Základy efektivní komunikace

Efektivní a plynulá komunikace na pracovišti spočívá v předávání a přijímání informací od jedné osoby k druhé nebo od jedné skupiny k druhé. Ať už jde o osobní komunikaci, nebo komunikaci elektronickou. Zvládnutí těchto základů Vám může pomoci nejen v práci, ale také ve Vašem soukromém životě.

1. Aktivní naslouchání

Aktivní naslouchání je naprosto klíčové pro efektivní komunikaci. To znamená, že neposloucháte jen to, co Vám druhá osoba říká, ale snažíte se i pochopit, co tím chce sdělit. Naslouchání je o mnohem více než jen o slyšení slov. Je to o porozumění kontextu, o postřehnutí neverbálních signálů a uvědomění si emocí, které druhá osoba prožívá.

2. Jasnost a zřetelnost

Neměli byste očekávat, že ostatní automaticky porozumí Vašim myšlenkám, pokud je nevyslovíte jasně a zřetelně. Vyjadřovat byste se měli přímo, mít jasnou strukturu a používat jednoduchý a srozumitelný jazyk. K tomu patří také to, aby jste se vyhýbali odborné terminologii, pokud to není nutné.

3. Otevřenost a poctivost

Jestliže nejste vůči ostatním otevření a poctiví, může to vést ke zbytečným nedorozuměním a ztrátě důvěry. Měli byste být schopni sdělit své názory a pocity, ale také umět přijmout konstruktivní kritiku.

4. Kontrola emocí

Mezi další důležitou součást efektivní komunikace patří také správné zvládání emocí. To znamená, že byste měli být schopni ovládat své emoce a nenechat se jimi ovládat.

Jak na to?

Řešení existuje. Efektivní komunikace se naštěstí dá naučit. Na trhu existuje mnoho kurzů a školení, které se věnují právě těmto dovednostem. A to nejenom v prezenční formě, ale i online. Jakmile tyto dovednosti získáte, můžete je začít využívat ve své práci.

Chcete se dozvědět více, jak zlepšit své komunikační dovednosti a stát se efektivnějším v práci? Navštivte naše webové stránky a přihlaste se na jeden z našich kurzů nebo školení pro firmy. Začněte být lepším lídrem, manažerem nebo týmovým hráčem již dnes!