Mentoring a coaching v rámci leadershipu: Klíč k efektivnímu rozvoji týmu

Skládání puzzle je často podobné řízení týmu. Máte všechny kousky a víte, jaký by měl být výsledek, ale někdy musíte kousek otočit, nebo ho položit na stranu, dokud nezjistíte, kam přesně patří. V rámci řízení týmu jsou tyto “pohyby s kousky” často reprezentuje mentoring a coaching. Obě tyto metody jsou esenciální pro leadership a správnou organizaci práce.

Pokud jste leaderem, mentoring a coaching vám mohou pomoci dosáhnout lepších výsledků, rozvinout potenciál vašeho týmu a vytvářet stabilní a efektivní pracovní prostředí. Každá z nich má však své specifické využití a uplatnění.

Coaching a jeho význam v leadershipu

Coaching je proces, který pomáhá lidem dosáhnout svých osobních nebo profesních cílů. Nemusí se však nutně týkat pouze jednotlivců. S úspěchem se využívá i v týmech a organizacích.

Podstata coachingové rozhovory spočívá v aktivním naslouchání a klíčovějších otázkách, které vedou k hlubšímu porozumění situace a ke generování nápadů na řešení. Tyto rozhovory tak pomáhají rozvíjet pracovní dovednosti, zlepšovat výkony a zvyšovat motivaci.

Představte si například, že jeden z vašich týmu má problém s dodržováním termínů. Místo toho, abyste mu jen přikázali dodržovat termíny, můžete ho prostřednictvím coachingového rozhovoru vést k tomu, aby sám přišel na příčinu svého problému a našel řešení.

Role mentoringu v leadershipu

Mentoring je oproti coachingy více o předávání zkušeností, znalostí a dovedností. Mentor je zkušený profesionál, který pomáhá méně zkušeným kolegům v rámci organizace.

Mentor nejen poskytuje rady a návody, ale také funguje jako role model. Skrze své zkušenosti a přístup může mentor pomoci mentee (člověku, kterému mentor předává své zkušenosti) ve vývoji jeho kariéry, profesních dovedností a v nejrůznějších situací v organizaci.

V praxi může mentoring vypadat tak, že zkušený projektový manažer předá své zkušenosti a návody mladšímu kolegovi, který nově nastoupil do pozice projektového manažera.

Jak využít efektivně mentoring a coaching k dosáhnutí úspěchu

Jak tedy správně využít obě tyto metody? Důležitý je vhodný mix. Coaching je skvělý nástroj pro řešení konkrétních problémů a zlepšování výkonnosti. Na druhou stranu, mentoring může pomoci zlepšit orientaci nových zaměstnanců v organizaci a urychlit jejich profesní růst.

Nezapomeňte také na míru. Není nutné neustále všem ve týmu dávat zpětnou vazbu a být aktivně zapojený do jejich práce. Coaching a mentoring vyžadují jistou míru důvěry a respektu. Pokud se tedy tyto metody využívají příliš, může to vést k pocitu kontroly nebo nátlaku.

Závěrem

Mentoring a coaching jsou účinné nástroje, které vám jako leaderovi pomohou efektivněji řídit tým, rozvíjet potenciál vašich kolegů a dosahovat lepších výsledků. Je však potřeba obě tyto metody správně uplatňovat.

Pokud chcete zlepšit své leadership dovednosti, vřele vás zvu na naše kurzy leadershipu, kde se naučíte jak efektivně využívat mentoring a coaching ve své praxi. Ve své nabídce máme také kurzy zaměřené na time management, team management a organizaci práce. Více informací o našich kurzech najdete na www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a www.nlpmind.cz/kurzy/ . Dobře investovaný čas do vlastního vzdělávání se vám vrátí ve zlepšených výsledcích vašeho týmu.