Týmová kultura : Budování týmové kultury založené na důvěře – klíč k úspěchu

Při náboru nových členů do týmu se často posuzují hlavně individuální schopnosti a zkušenosti kandidátů. Tato strategie má svou logiku, ale pokud se nezaměříme také na výstavbu efektivního týmu a silné týmové kultury založené na důvěře, může se nám celkový úspěch projektu rychle vzdálit.

Důvěra je základem fungujícího týmu

Důvěra je zřejmě nejvíce opomíjenou, ale zároveň nejdůležitější součástí úspěšného týmu. Bez důvěry může být týmová práce frustrující a vyčerpávající. Naopak tým, kde vládne důvěra, může čelit těm nejnáročnějším úkolům s lehkostí a grácií.

Jak tedy vytvořit týmovou kulturu založenou na důvěře?

Vytváření otevřené komunikace

Šéf by měl být v týmu ten, kdo nastaví pravidla pro transparentní a otevřenou komunikaci. Pokud si členové týmu navzájem důvěřují, nebojí se upřímně vyjádřit svůj názor a sdílet své nápady.

Na druhé straně, pokud se členové týmu obávají kritiky a přijmou názor většiny bez diskuse, je těžké dosáhnout inovací a efektivity. K otevřené komunikaci patří i schopnost konstruktivně vyjádřit nesouhlas a umění naslouchat druhým.

Podpora spolupráce a vzájemné pomoci

Je důležité, aby se členové týmu cítili jako součást něčeho většího a rozuměli tomu, že jejich úspěch je spojen s úspěchem týmu jako celku. To lze docílit podporou spolupráce a vzájemné pomoci.

Tým jako bezpečné prostředí

Členové týmu by se měli cítit v týmu bezpečně. To neznamená pouze fyzickou, ale především emocionální bezpečnost. Pokud se členové týmu obávají o svou pozici, je těžké budovat důvěru.

Vedení příkladem

Vedení týmu by mělo chování, které očekává od ostatních členů, předvádět jako první. Tým hodnotí svého vůdce podle jeho chování, nikoli podle jeho slov.

A nyní jste na řadě vy!

Pokud jste se inspirovali a chcete se dozvědět více o tom, jak budovat týmovou kulturu založenou na důvěře a dalších principech efektivního managementu a leadershipu, neváhejte se přihlásit na jeden z našich kurzů. Nabízíme širokou paletu školení pro manažery a vedoucí pracovníky, které vám pomohou stát se skvělým lektorem pro svůj tým.

Více informací naleznete na stránkách našich kurzů na www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a www.nlpmind.cz/kurzy/.

Netrapte se s otázkami, na které neznáte odpovědi, a nezůstávejte stát na místě. Přijďte se k nám vzdělávat a vylepšit své dovednosti. Těšíme se na vás!