Jak se stát rozhodným leaderem v dobách nejistoty – Lekce rozhodování v nejistotě

Pokud patříte do té skupiny leaderů, kteří se cítí malicherní a nerozhodni, když je třeba se rozhodnout pod tlakem nejistoty, pak jste na správné adrese.

Žijeme v době, kde je jedinou jistotou nejistota a dynamický rytmus našeho života přináší denně nové výzvy, otázky a rozhodnutí. Zvláště tato dynamika je cítit v oblasti businessu, kde musíme každý den rozhodovat o stovkách věcí a reagovat na neustále se měnící situace.

A co je nejtěžší? Rozhodnout se správně. Někdy je to skutečně tvrdý oříšek. Ale nebojte se. Tato cesta k rozhodnému vedení týmu není tak těžká, jak se na první pohled může zdát. Stačí se jen naučit několik osvědčených strategií, jak správně rozhodovat v době nejistoty.

Rozhodování pod tlakem

Dobrý leader je ten, který je schopen se rozhodovat rychle a správně i v době nejistoty. Jak na to? Podle výzkumu potřebujeme dvě klíčové věci: důvěru v naše vlastní schopnosti a odvahu k riskování.

Důvěra v naše schopnosti je založena na naší předchozí zkušenosti. Každé rozhodnutí, které jsme kdy udělali, je součástí našeho “rozhodovacího repertoáru”. Pokud máme za sebou úspěšné rozhodnutí, máme tendenci důvěřovat našemu instinktu a intuici.

Odvaha riskovat je zase součástí našeho “rozhodovacího mind-setu”. Pokud jsme ochotni přijmout neúspěch jako součást procesu učení a růstu, máme vyšší šance, že se nezalekneme riskování a budeme schopni udělat rozhodnutí, které povede k úspěchu.

Strach z nejistoty

Věděli jste, že strach z nejistoty je jedním z nejčastějších strachů, které nás brzdí v našem rozhodování? Neustálá potřeba jistoty nás nutí tolik přemýšlet, analyzovat a hodnotit všechny možnosti, až se stane nemožné udělat jakékoli rozhodnutí.

Naštěstí existují techniky, jak se s tímto strachem vypořádat. Jeden z nich je “vizualizace”, představování si nejhorší možné situace. Tím, že se postavíme tváří v tvář našim obavám, je můžeme lépe pochopit a zvládnout. Další technikou je “meditace”, kdy se učíme přijímat nejistotu jako součást našeho života a naučíme se žít s ní v míru.

Role leadera v době nejistoty

Role leadera se v době nejistoty mění. Místo toho, aby byl vždy ten, kdo rozhoduje, by měl být leaderem tím, kdo inspiruje, motivuje a podporuje svůj tým, aby byl oni ti, kteří se rozhodují.

Tým, který se cítí podporován, je schopen přijmout větší odpovědnost, být kreativní a inovativní. Tým, který je zapojen do rozhodování, se cítí více motivován a spokojený.

Jak zvládnout rozhodování v době nejistoty?

Pro zvládnutí rozhodování v době nejistoty je třeba vyzkoušet několik technik. Jednou z nich je model rozhodování podle Kepnera-Tregoea. Ten spočívá v porovnávání alternativ a jejich výhod a nevýhod podle předem stanovených kritérií.

Další technikou je brainstorming, který vytváří prostor pro volný tok myšlenek a nápadů a zajišťuje, že jsou všechny možnosti důkladně prozkoumány.

Poslední, ale rozhodně ne méně důležitá technika je “cyklus rozvoje týmu”, který pomáhá týmu vyvíjet se a růst prostřednictvím kontinuálního učení a zlepšování.

To vše a mnohem více se můžete naučit na našich kurzech zaměřených na management, leadership, mindfullness a další. Stačí si vybrat ten pravý kurz pro vás a přihlásit se. Jsme připraveni vám pomoci vyzkoušet nové techniky, naučit se nové dovednosti a vybavit se potřebnými nástroji pro zvládnutí vašeho rozhodování v době nejistoty.

Zvládněte rozhodování v nejistotě s našimi kurzy!

Pokud hledáte rady a techniky, jak se stát rozhodným leaderem v době nejistoty, přijďte na naše kurzy vedené zkušenou lektorkou. Naučíte se, jak se vypořádat se strachem z nejistoty, podporovat svůj tým v rozhodování a využívat různé techniky, které vám pomohou v rozhodování.

Chcete se dozvědět více? Navštivte naše stránky https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a https://www.nlpmind.cz/kurzy/ a zaregistrujte se na náš kurz. Těšíme se na vás!