Stres a jeho řešení: představujeme techniky pro lepší zvládání stresu

Stres je něco, s čím se setkáváme během celého života. Je to stav, který nás dokáže velmi vyčerpat a může nám dokonce vzít radost ze života. Proto je často to co lidé hledají, jsou různé techniky, jak se s ním vyrovnat a jak vůči němu získat větší odolnost. V následujícím článku se podíváme na několik takových technik, které nám mohou pomoci zvládnout stres mnohem lépe.

Technika číslo jedna: Fyzická aktivita

Topsportovci a fitness freakové to vědí jistě: fyzická aktivita je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak se vypořádat se stresem. Když se hýbeme, naše tělo produkuje endorfiny, takzvané hormony štěstí, které nám pomáhají cítit se lépe. Pokud tedy někdy cítíte, že je stres příliš silný, zkuste se pustit do nějaké fyzické aktivity. Může to být rychlá procházka, jogging, posilování nebo třeba joga – cokoli, co vás baví a co vám umožní se trochu zapotit.

Technika číslo dva: Meditace a Mindfulness

Dalšími dobře fungujícími technikami jsou meditace a mindfulness. Meditace je technika, která zahrnuje zaměření se na jednu věc, ať už je to nějaký objekt nebo myšlenka, a vědomé uvolňování všech ostatních myšlenek. Mindfulness, neboli plná pozornost, pak spočívá v tom, že se snažíme být plně přítomni v daném okamžiku, aniž bychom ho jakkoliv hodnotili. Tyto techniky nám mohou pomoci uklidnit mysl a snížit stres.

Technika číslo tři: Práce se svými myšlenkami

Také práce se svými myšlenkami může být velmi účinná. Často totiž naše negativní myšlenky a obavy zvyšují naši stresovou zátěž. Když se naučíme identifikovat tyto myšlenky a následně je změnit, může to mít na naše stresové pocity velmi pozitivní vliv. Zkuste tedy, když přijde stres, identifikovat negativní myšlenky, které vás trápí, a zaměnit je za ty pozitivnější.

Technika číslo čtyři: Relaxační techniky

V neposlední řadě stojí za zmínku také relaxační techniky, jako je například dýchání do břicha, progresivní svalová relaxace nebo autogenní trénink. Tyto techniky nás učí, jak se uvolnit a jak zvládat fyzické projevy stresu.

Je důležité si uvědomit, že každá technika funguje lépe, pokud ji budeme pravidelně praktikovat. Nečekejte, že se stresu zbavíte hned po prvním použití techniky, ale buďte trpěliví a věřte, že se to zlepší.

Pokud se chcete dozvědět ještě více o těchto a dalších technikách pro zlepšení odolnosti vůči stresu, doporučujeme navštívit naše kurzy a lektorská školení, na kterých se podrobněji seznámíte s různými strategiemi zvládání stresu.

Pokud chcete získat další informace o našich školeních, můžete navštívit tuto stránku.
– a pro další kurzy pro jednotlivce můžete navštívit tuto stránku.

Buďte také pravidelnými čtenáři našeho blogu, kde se dozvíte mnoho zajímavého a užitečného na témata včetně managementu, leadershipu, mindfulness, time managementu, team managementu a organizace práce. Uvidíte, že vědomosti, které získáte na našich školeních, vám pomohou nejen zvládat stres, ale také vám poskytnou nástroje pro zlepšení v dalších oblastech.