Strach a úzkost: přirozené reakce naší psychiky

Strach a úzkost jsou přirozené reakce naší psychiky, které nás často ovlivňují více, než bychom si přáli. Je naprosto normální občas cítit strach či obavy, hlavně v momentech, kdy se chystáme udělat něco nového, neznámého nebo napadl nás nějaký velký sen, který se nám zdá být hodně daleko od naší dosavadní reality. Strach je naše tělesná reakce na nebezpečí. Může být reálné nebo vnímané a může být tak silný, že nás zastaví v našich krocích. Jak se s tím popasovat, jak neztratit víru v sebe a i přes to pokračovat ve svém osobním růstu, na to se zaměříme v dnešním článku.

Komfortní zóna versus oblast růstu

Komfortní zóna je to místo, kde se cítíme bezpečně, pohodlně a všechno je nám dobře známé. Naše mysl má tendenci udržovat nás v tomto stavu, protože je to pro ní nejjednodušší. Každý krok mimo tuto zónu vyvolává neklid a strach. Ta úzkost a obavy však mohou být i motorem k dalšímu růstu a zdokonalování.

Představte si to tak, že vlastně opouštíte malý ostrov a plujete do otevřeného moře plného možností. Ano, je to strašidelné a riskantní, ale také to může být vzrušující a dobrodružné. A co je na tom nejlepší? Čím dále plujete, tím více se ten váš ostrov rozšiřuje.

Cesta strachem

Účinky strachu mohou být velmi paralyzující. Strach v podstatě zablokuje naši mysl a tělo a neumožňuje nám jednat. Nicméně, jen takto uprostřed úzkostné bouře, se můžeme naučit, jak ji zvládat.

Vytvořte si návyk cestování skrze strach. Kdykoliv cítíte strach, zkuste se ho nevyhýbat, ale naopak ho přijmout jako přirozenou součást života. Vezměte ho za ruku a pohněte se dopředu. Nemusíte skákat rovnou do hluboké vody. Začněte malými kroky. Každý den udělejte něco, co vás trochu vyděsí a dostane vás ze zóny pohodlí.

Zvládněte svoji mysl

Vše začíná v naší mysli. A občas nám naše myšlenky dokáží pořádně zavařit. Úzkost a strach vznikají právě z našich negativních myšlenek a obav. Pokud se naučíte zvládnout svou mysl, máte vyhráno. A jeden z nejlepších způsobů, jak to dokázat, je pravidelná meditace a mindfulness. Více o tom se dozvíte v našich kurzech.

Objektivizace strachu

Strach je často velký jen v naší hlavě. Abychom mu mohli čelit efektivněji, je důležité ho z naší hlavy dostat ven. Můžete si napsat vše, čeho se bojíte, a pak tyto strachy analyzovat. Pokuste se zjistit, co je na nich skutečné a co je jen důsledek vaší představivosti.

Pokud se naučíte překonávat strach a úzkost, otevřete si dveře k nekonečným možnostem v osobním růstu a můžete dosáhnout dosud netušených výšin. Proto vás zvu na naše kurzy zaměřené na osobní růst, kde se dozvíte mnoho praktických tipů a technik, jak toho dosáhnout.

Chcete se s námi vydat na tuto cestu?

Připojte se k nám na některém z našich skvělých kurzů – managementu, leadershipu, mindfullness, time managementu, team managementu a organizace práce, kde získáte potřebné nástroje pro zvládání svých strachů a neklidu. Přihlaste se na https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a https://www.nlpmind.cz/kurzy/. Těšíme se na vás!