Úvod

Delegování je pro každého lídra důležitou součástí jeho práce. Jak jinak vnést do týmu více nalezitosti, efektivity a tedy i více volné energie pro další úkoly? Avšak, často se stává, že delegování se promítne do zvýšené zátěže namísto ulehčení. Proč tomu tak je a jakým nástrojem lze tomu zabránit? Zabývejme se těmito otázkami v našem dnešním článku.

Identifikace problému

Často se stává, že úkoly delegujeme, ale pak nesledujeme jejich splnění. Jde o klasickou chybu, která ústí do neefektivity a nízké produktivity. Ale jak můžeme situaci změnit? Jak můžeme lépe kontrolovat úkoly, které delegujeme?

Nástroje pro efektivní delegování a kontrolu úkolů

Je to jednoduché. Potřebujeme nástroj, který nám umožní delegovat úkoly snadno, rychle a efektivně, a zároveň nám poskytne možnost sledování jejich splnění. Takovým nástrojem jsou například aplikace pro správu projektů jako je Trello či Asana. Ale téma digitálních nástrojů se věnujeme v samostatném kurzu, takže já se dnes posuneme dál a budeme se zabývat tím, jak to logicky zvládnout bez speciálních technických pomůcek.

Delegování úkolů

Delegace úkolů by měla být jednoduchá a přehledná. Každý úkol by měl být jasně stanovený, s konkrétním cílem, dobou splnění a konkrétní osobou, která má úkol vykonat. To vše by mělo být zaznamenáno tak, aby bylo jasné, co je od dané osoby očekáváno.

Použijte například jednoduchý systém, kde si zaznamenáte následující body:

  • Kdo má úkol vykonat?
  • Co je úkolem vykonat?
  • Kdy má být úkol splněn?
  • Jaký je cíl úkolu?

Tento přístup k delegaci úloh vám pomůže lépe si uvědomit své očekávání a být si jistějším v tom, zda je váš tým na správné cestě k dosažení výsledků, které očekáváte.

Kontrola úkolů

Podobně jako u delegace úkolů, i u kontroly úkolů je důležité mít jasný systém. Kontrolujte průběžně, zda je úkol vykonáván a zda je splněn v daném termínu. Pokud ne, musíte zjistit proč a jak to lze zlepšit.

Závěr

Delegování a kontrola úkolů je klíčová dovednost, kterou by měl zvládnout každý lídr či manažer. S využitím správných nástrojů a technik se může stát efektivním nástrojem k dosažení vašich cílů.

Chcete se více dozvědět o delegování úkolů, jejich kontrole a mnoho dalšího? Přijďte se k nám na kurzy managementu a leadershipu. Více informací najdete na našich webových stránkách www.nlpmind.cz/kurzy/ a www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/. Těšíme se na vás!