Vývoj kritického myšlení pro lepší rozhodování

Co je kritické myšlení?

Kritické myšlení je klíčovou součástí efektivního rozhodování. Pokud se chcete stát schopným lídrem, vedoucím týmu či efektivním manažerem, je pro vás vyvinutí této dovednosti naprosto klíčové. Mnoho lidí si ale klade otázku – jak toho dosáhnout? A co to vlastně znamená myšlení kriticky?

Pojetí kritického myšlení

Kritické myšlení můžeme chápat jako schopnost nezávisle posuzovat informace a na základě nich činit rozhodnutí. Jde o to přijímat informace, kriticky je hodnotit, analyzovat je a na základě nich činit rozhodnutí. Kritické myšlení je o tom, abyste dokázal uvažovat nezávisle, hledat důkazy, klást otázky a nikoli slepě přijímat názory ostatních.

Význam kritického myšlení v praxi

Kritické myšlení je jedním z klíčových kamenů dobrého rozhodování. Bez něj se často uháníme do nevhodných rozhodnutí, neboť jsou založeny na neúplných informacích, předsudcích, nepodložených domněnkách či jiných “špatných” základech.

Příklad:

Představte si manažera, který má rozhodnout o investici do nové technologie. Pokud se svého rozhodování ujme “bezhlavě”, může se snadno nechat unést tím, jak technologie vypadá na první pohled, jakou má v poslední době reklamu nebo jak je “neodolatelně” inovativní. Ale co když se nezamyslí nad tím, zda je technologie skutečně účinná, zda ji dokážou jeho zaměstnanci využívat, nebo zda je v souladu s dlouhodobou strategií firmy? Následky takových nepromyšlených rozhodnutí mohou být katastrofální.

Jak na vývoj kritického myšlení?

První krok je uvědomit si, že kritické myšlení není něco, co byste měl mít “jen tak”. Je to dovednost, kterou je třeba vyvíjet a vylepšovat. Představte si to jako sval – pokud ho nebudete trénovat, ochabne.

Snažte se tedy ve svém každodenním životě i v práci klást otázky, analyzovat informace, hledat důkazy. A pokud narazíte na něco, co vám nedává smysl, nebojte se to prozkoumat hlouběji.

Dalším možným krokem je absolvování kurzu nebo školení zaměřeného na vývoj kritického myšlení. Můžete získat nové poznatky, techniky a nástroje, které vám pomůžou ve vašem dalším rozvoji.

Na základě toho, co jsme řekli výše, vám můžeme doporučit konkrétní kurzy na www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a www.nlpmind.cz/kurzy/. Zde najdete širokou škálu kurzů a lektorských školení, které vám pomohou rozvíjet kritické myšlení a další klíčové dovednosti pro efektivní rozhodování a úspěšné vedení.

Pokud chcete posunout svou kariéru na další úroveň a stát se lepším manažerem, lídrem či vedoucím, investice do vývoje vašeho kritického myšlení se vám rozhodně vyplatí. A my vám v tom rádi pomůžeme. Pro nás je vaše úspěch naší prioritou. Kritické myšlení může změnit váš profesní život k lepšímu. Je tedy čas se pustit do jeho rozvíjení.