I. Úvod do mindfullness

Mindfullness, neboli pozornost, je v současné době jednou z klíčových disciplín v oboru osobního rozvoje a zvyšování pracovní produktivity. Jedná se o schopnost udržet svou mysl přítomnou v daném okamžiku. Přitom je zcela soustředěna na probíhající činnost. Tato schopnost potlačovat distrakce a koncentrovat se na jedno téma najednou může značně ovlivnit náš přístup k práci, proces rozhodování a komunikaci s ostatními lidmi.

II. Mindfullness a vliv na týmovou spolupráci

V rámci týmové spolupráce může mindfulness sehrát klíčovou roli. A to nejenom tím, že zlepšuje schopnost soustředění jednotlivců, ale i tím, jak ovlivňuje interakce mezi členy týmu. V případě, že je tým schopen se soustředit a být plně přítomen, cítí se každý člen oceněným, slyšeným a pochopeným. To nejenom zlepšuje komunikaci a týmovou dynamiku, ale také zvyšuje celkovou motivaci a výkonnost.

Upřednostňování mindfulness ve skupině, jako je tým, také napomáhá k lepšímu porozumění různých perspektiv. Zároveň zvyšuje schopnost vnímat a respektovat rozdíly mezi jednotlivými členy. Jde především o to, jak jsou členové schopni udržet svou mysl soustředěnou na konkrétní téma. A jak dokáží udržet svou pozornost při tom, co se aktuálně děje.

III. Aplikace mindfullness v týmu

Zkuste aplikovat následující metody, jak lze zavést mindfullness do své týmové rutiny:

  • Začněte každou schůzku krátkou meditací zaměřenou na dech. To posílí soustředění a pomůže všem členům týmu uvolnit mysl před nastávající diskuzí.
  • Během pracovního dne si udělejte pár minut na přítomnost. To může být během oběda, kdy se zastavíte a naplno se věnujete jídlu. Nebo během krátké procházky, kdy se soustředíte na cítění své chůze.
  • Ve své komunikaci se snažte být upřímný a autentický. Být vědomý znamená být zde a nyní upřímný. A to i v kontextu profesionálního prostředí.

IV. Mindful leadership

Mindful leadership je další oblast, kde může mindfulness výrazně pomoci. Vědomý vůdce je ten, kdo je schopen udržet klidnou mysl i v těch nejnapjatějších situacích. Dokáže se plně soustředit na úkol či rozhovor a umí také reflektovat své jednání. Díky tomu je schopen vytvořit efektivní a harmonický tým, jenž dokáže dosahovat lepších výsledků.

Nyní už chápete, jak může mindfulness obohatit vaši týmovou spolupráci. Může se zdát, že jde o malý krok. Avšak jeho dopad na kvalitu vašeho pracovního života a na týmové interakce může být velký.

V. Závěr

Jak tomu je u ostatních dovedností, i v případě mindfulness je možné je natrénovat. Ať už jste manažer, týmový leader či člen týmu, který chce přispět k lepšímu fungování svého kolektivu, naše kurzy vám poskytnou potřebné nástroje a techniky.

Chcete se dozvědět více o tom, jak může mindfulness ovlivnit váš tým a vaši práci? Pak si podívejte na naše kurzy a další nabídku vzdělávacích programů. Zlepšete tak svůj výkon, komunikaci a spolupráci a inspirujte své kolegy k tomu samému!