Eisenhowerova Matice – Nástroj Pro Rozhodování a Prioritizaci

V běhu života se často setkáváme s otázkou, jaké úkoly zařadit na první místo a jaké naopak nechat na později. Porovnávat důležitost a naléhavost různých úkolů může být trochu zmatené. Na podporu rozhodování a správného stanovení priorit nám přichází na pomoc Eisenhowerova matice.

Co je Eisenhowerova matice?

Metoda Eisenhowerovy matice je koncept, který se skládá ze čtyř kvadrantů. Každý kvadrant představuje kombinaci důležitosti a naléhavosti určitého úkolu. Důležitými kvadranty jsou:

  1. Důležité a naléhavé úkoly
  2. Důležité, ale nenaléhavé úkoly
  3. Nedůležité, ale naléhavé úkoly
  4. Nedůležité a nenaléhavé úkoly

Jak používat Eisenhowerovu matici?

Eisenhowerova matice je skvělým nástrojem pro personalistické rozhodování v oblasti firemního managementu. Dobrý manažer by měl umět rozložit své úkoly do příslušných kvadrantů této matice, aby efektivně využil svůj čas a energii. Rozdělení úkolů do matice je velmi jednoduché.

Důležité a naléhavé úkoly jsou ty, které musíte udělat co nejdříve bez ohledu na cokoli. Zde můžeme najít například firemní krize, důležité deadline nebo nečekané nástrahy a problémy.

Pod důležité, ale nenaléhavé úkoly spadají úkoly, které můžete odložit, ale stále je musíte udělat. Do tohoto kvadrantu můžeme zařadit například strategické plánování nebo dlouhodobé cíle a úkoly vedoucí k jejich splnění.

Nedůležité, ale naléhavé úkoly jsou ty, které musíte udělat co nejdříve, ale jejich nevykonání by nemělo mít vážné důsledky. Sem můžeme zařadit například některé méně důležité schůzky nebo e-maily, které vyžadují rychlou odpověď.

Nedůležité a nenaléhavé úkoly jsou ty, které můžete odložit nebo delegovat na někoho jiného. Sem patří například prohlížení sociálních sítí nebo čtení ne důležitých e-mailů.

Jak se naučit efektivně používat Eisenhowerovu matici?

Mnoho manažerů často zapomíná na důležité a nenaléhavé úkoly, což vede k menší efektivitě a horšímu výkonu celého týmu. Proto se na našich školeních v managementu a leadershipu zaměřujeme na to, jak se efektivně naučit používat Eisenhowerovu matici. Ukážeme vám, jak správně stanovovat priority a jak delegovat úkoly.

Velmi důležitou částí našich školení je také praktické cvičení a diskuse o tom, jak si uvědomit a rozpoznat, který úkol spadá do kterého kvadrantu a jak efektivně nakládat s důležitými a nenaléhavými úkoly.

Pokud vás zajímá, jak správně využít tento nástroj a chtěli byste se naučit efektivněji řídit svůj čas a energii, naše kurzy a školení jsou přesně pro vás.

Na naší stránce https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ naleznete přehled nejen našich kurzů firemního managementu a leadershipu, ale také spoustu dalších školení, která vám umožní zlepšit své dovednosti a kompetence na pracovišti. Pokud by vás zajímala konkrétnější nabídka našich kurzů, podívejte se na https://www.nlpmind.cz/kurzy/. Naučíte se nejen nové dovednosti a získáte nové znalosti, ale také se setkáte s mnoha zajímavými lidmi a získáte nové zkušenosti.