Význam emocionální inteligence v managementu

Když se řekne slovo “inteligence”, často si představíme obraz matematika, který vyřešuje složité rovnice, nebo fyzika, který pracuje na kvantové teorii. Existuje však druh inteligence mnohem bližší našemu každodennímu životu a má drtivý dopad na úspěch jak v osobní, tak profesní sféře. Tím druhem inteligence je emocionální inteligence.

Definice a cíle emocionální inteligence

Emocionální inteligence je schopnost rozpoznávat vlastní emoce i emoce ostatních lidí, chápat jak k nim došlo a využívat těchto informací při rozhodování a plánování. V managementu je emocionální inteligence naprosto klíčová – manažeři musí pokaždé pečlivě odhadnout náladu svého týmu, správně se rozhodnout v situacích, které nejsou černobílé, a lépe zvládat stresové situace – všechno díky emocionální inteligenci.

Emoce jako nástroj vedení lidí

Jedním ze základních pilířů vedoucích lidí je schopnost reagovat na emoce svého týmu. Může se jednat o cokoliv – radost z úspěšně dokončeného projektu, nervozitu z blížícího se deadline atd. Pokud manažer se slabou emocionální inteligencí ignoruje změny v emocích svého týmu a nedokáže adekvátně reagovat, může způsobit eskalaci napětí. Proti tomu, manažer se silnou emocionální inteligencí dokáže tyto změny vnímat a umí na ně reagovat, což vede k lepší atmosféře v týmu a ke zlepšení celkové produktivity.

Jak rozvíjet emocionální inteligenci

Prvním krokem v rozvoji emocionální inteligence je pochopit své vlastní emoce. To je základ k tomu, abychom dokázali pochopit emoce ostatních. Uvědomění si svých emocí může přijít buď samovolně, nebo můžeme využít nástrojů jako je třeba meditace.

Druhým krokem je naučit se reagovat na své emoce. Namísto nekontrolovaných reakcí na první dojem či náladu, měli bychom naučit ovládat své emoce a reagovat na ně uvážlivě. Tato schopnost se nám pak stane užitečným nástrojem v řadě různých těžkých situací, ať už jde o konflikty v týmu, nebo těžké rozhodovací procesy.

Závěr

Emocionální inteligence má pro manažery ohromný význam. Bez emocionální inteligence je těžké zvládnout nástrahy vedoucí pozice a vůdčí role. Pokud chcete zjistit více o tom, jak rozvíjet svou emocionální inteligenci a jak jí efektivně využívat v práci manažera, neváhejte navštívit některý z našich kurzů na stránkách NLP pro firmy. Tam najdete také další zajímavé kurzy, které vám mohou pomoct v profesním i osobním životě. Pro specifické kurzy si můžete zajít na stránku NLP kurzy.

Těším se na vás na našich kurzech! Společně otevřeme dveře k vašemu úspěchu.