Zdraví a duševní stav závisí na kvalitě i množství spánku

Dopřát si dostatek hodin spánku je životně důležité pro naše zdraví a celkový duševní stav. Jistě, možná zde hovořím o něčem, co mnozí z vás považují za samozřejmé. Přesto bych vás poprosil, abyste se na chvíli zastavili a poslechli. Možná právě zanedbávání dostatečného spánku je příčinou vašeho přetížení a stresu.

Proč je spánek tak důležitý

V první řadě je nutné zmínit, že kvalitní spánek je klíčem k našim mozkovým funkcím. Fungování imunitního systému, duševní pohoda a snížení úrovně stresu jsou ve velké míře závislé na dostatečném a kvalitním spánku. Není zanedbatelné ani to, že špatný spánek může vést k depresím, špatnému rozhodování a neefektivnímu využívání vašeho pracovního času.

Jak na to?

Nyní se možná ptáte: jak to celé zvládnout? Jak se dostat do rytmu správného spánku, když máme občas pocit, že nám den postrádá několik hodin? Je to těžké, ale rozhodně to není nemožné. Klíčem k řešení tohoto problému je zdokonalení své time-managementové dovednosti. A věřte mi, není to jen o plnění diáře a kolonkách v kalendáři.

Naučte se správně časovat svůj spánek

Prvním krokem je objasnit si, kolik času vlastně potřebujete pro svůj spánek. Všeobecně se doporučuje 7-9 hodin spánku pro dospělého jedince. Ale každý jsme jiný a vaše tělo může potřebovat odlišný počet hodin. Důležitá není jen doba spánku, ale také jeho kvalita.

Druhým krokem je správně si naplánovat den, tak abyste tyto hodiny mohli skutečně strávit v posteli. To zahrnuje vše od správného plánování pracovních úkolů přes vyhýbání se nočnímu přesčasu, až k posílení času, který věnujete relaxaci a odpočinku.

Co je mindfulness a jak souvisí se spánkem

V souvislosti se spánkem a redukcí stresu se stále častěji objevuje pojem mindfulness. Základním přístupem mindfulness je plné uvědomění si daného okamžiku. Díky tomu se můžete učit lépe relaxovat a připravit se na spánek. Pomocí technik mindfulness můžete zlepšit kvalitu svého spánku, zvýšit svou výkonnost a snížit stres.

Závěr

Uklidnění mysli není snadné, ale s naší pomocí se to dá naučit. Naše kurzy a tréninky managementu, leadershipu a time-managementu poskytují nejen teoretické znalosti, ale především praktické nástroje a techniky pro zlepšení vaší schopnosti zvládat náročné situace a stres.

Pro více informací navštivte www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a www.nlpmind.cz/kurzy/. Těšíme se na vás na našich kurzech a společně dáme náročnému životnímu tempu bez stresu a přepracování řeč.