Neverbální komunikace v profesní roli

Úspěšná komunikace se netýká pouze toho, co říkáme. Velkou část naší komunikace tvoří neverbální signály – grimasy, gestikulace, pohledy. Odborníci se shodují, že až 55 % informací předáváme ostatním násobením. Tedy pokud se rukama nervózně přetáčíš tužku, pravděpodobně nebudeš působit autoritativně, a to ani v případě, že jsi CEO velké firmy. Otázka tedy zní: Jak můžeš využít neverbální komunikace ve své profesní roli?

Praktické rady pro využití neverbální komunikace

Seznám se s vlastní neverbální komunikací

Nedokážeme zvládnout to, čemu plně nerozumíme. Proto je důležité zaměřit se na své neverbální projevy, především na ty, na které jsme zvyklí. Jak si hráme s prstýnky? Jak často si opravujeme vlasy a jak sedíme na židli? Malé změny mohou mít velký vliv na naše neverbální projevy.

Uprav svou neverbální komunikaci podle své role

Manažer by měl být schopen vést svůj tým s jistotou a sebevědomím. To znamená mít pevný hlas, pevné tělesné držení a oční kontakt. Neukazuj nervozitu nebo nejistotu, představuj sebe jako silnou a jistou osobu.

Využívaj neverbální komunikaci k zlepšení svých pracovních vztahů

Chceš-li se lidem zavděčit, je důležité jim ukázat, že jim rozumíš a že je respektuješ. Důvěrné gesta, jako je naklonění hlavy, nebo oční kontakt mohou pomoci vybudovat atmosféru důvěry a otevřenosti.

Je nutné uvědomit si, že neverbální komunikace nelze oddělit od slovní

Pokud řekneš něco smutného s úsměvem na tváři, lidé nebudou vědět, jak se máš skutečně cítit. Je důležité uvědomit si, že tvé gesta a tón mluvení musí být v souladu s tím, co chceš říct.

Pokud nejsi jistý, zda tvoje neverbální signály jsou správné, zkoušej a trénuj

Role-playing je skvělý způsob, jak získat zpětnou vazbu a zlepšit své schopnosti.

Kurz “Komunikace a leadership” pro rozvoj neverbálních dovedností

Neverbální komunikace je klíčová pro profesní úspěch a efektivní vedení. Pokud se chceš v této oblasti zlepšit, jsi na dobré cestě. Skvělým krokem může být náš kurz “Komunikace a leadership”, který poskytuje praktické náměty a techniky pro zlepšení komunikačních dovedností na pracovišti.

Učení ve třídě ti pomůže lépe pochopit, jak efektivně využívat neverbální komunikaci, jak budovat autoritu a jak vést svůj tým k úspěchu. Součástí kurzu je také náhled do svých silných stránek a oblastí, ve kterých potřebuješ zlepšení.

Pro více informací o kurzu, navštiv náš web nebo přímo stránku kurzu.

Stejně jako ve všech oblastech života hraje roli praxe a konzistence. Nečekej, že se staneš mistrem neverbální komunikace přes noc. Ale s pevným odhodláním a správnými nástroji to můžeš dokázat! A my tě rádi při cestě podpoříme.