Úvod do světa time managementu

Představte si situaci, že jste dostali plnou náruč nádherných, vysoce hodnotných drahých kamenů. Máte jen ogranicený prostor na položení těchto gemů a navíc je tu jedno pravidlo – každý kámen se dá položit jen jednou a nelze ho přesouvat. Jak byste je uspořádali? Jak byste rozhodli, který kámen umístit na tu nejideálnější pozici? To je opravdu náročná úloha, že? Zamyslete se nad tímto. Nejedná se jen o metaforu. Stejně to funguje s naším časem. Máme ho nanejvýš omezené množství a věci, které chceme nebo potřebujeme udělat, jsou ty drahé kameny. A právě dobrý time management nám pomůže ty kameny co nejlépe uspořádat.

Principy time managementu

Time management totiž není jen o tom, dělat věci rychleji. Jde o to, dělat správné věci ve správný čas, a právě to může přinést harmónii do našeho života. V time managementu používáme dva hlavní principy – prioritizaci a plánování. Obojí jsou klíčové pro harmonický život.

Prioritizace je nezbytná pro účinný time management. Za normálních okolností se snažíme věnovat pozornost tomu, co je nejnaléhavější. Time management jde ale ještě o krok dále. Prioritizujeme nejen to, co je aktuálně nejnaléhavější, ale také to, co nás posune blíž k našim dlouhodobým cílům a vizím.

Time management a harmonie života

S rozumným plánováním a správnou prioritizací úkolů dokážeme nahlédnout do svého života z jiného pohledu. Rozvrhujeme svůj čas podle priority našich úkolů a omezení, kterými jsou pevné bodky v našem čase, jako je snoozování budíku ráno nebo odchod do postele v noci. Zároveň nám time management pomáhá stanovit si jasné a reálné cíle, soustředit se na ně a odevzdat všechen svůj čas a energii jejich naplňování.

Příklad využití time managementu

Tomáš, jeden z mých studentů na kurzu time managementu, se rozhodl pro tento přístup a změnil svůj život. Byl ve stresu, nespokojen o své práci a měl pocit, že se neposouvá v životě vpřed. Rozhodl se zúčastnit mého kurzu time managementu. Ukázal jsem mu, jak se naučit efektivně plánovat svoji práci a nastavit si správné priority. Díky tomu začal vážit čas jinak a naučil se ho lépe využívat.

Závěr

Čas je nejcennější zdroj, který máme. Jak ho využijeme, zásadně ovlivňuje kvalitu našeho života. Dokud nezačneme svůj čas řídit, budeme jen náhodnými spolucestujícími v našem životě. Naučte se správnému time managementu a naskočte na svůj vůz života.

Prohloubení dovedností v time managementu Vám může pomoci zažít harmonii, klid a získat kontrolu nad svým životem. Mějte na paměti, že time management je dovednost, kterou lze vylepšovat a zdokonalovat. Chce to jen trochu trpělivosti a praxe.

Pokud jste připraveni začít, mohu vám pomoci. Nabízíme širokou škálu kurzů na www.nlpmind.cz/kurzy/, zaměřených na různé aspekty time managementu. A pokud jste profesionál nebo podnikatel, podívejte se také na naše nabídku firemních školení na https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/. Trénuji jednotlivce i týmy jak efektivně využívat svůj čas pro dosažení svých cílů. Přidejte se k nám a začněte svou cestu ke skutečnému ovládání svého času a života.