Mindfulness: revoluční přístup k rozhodování a zvládání stresu

V posledních letech se ve světě podnikání stále častěji mluví o mindfulness, neboli uvědomování. Tento koncept představuje naprostou revoluci v přístupu k rozhodování, ke zvládání stresu, k efektivnější práci s časem i s lidmi. Pokračujte v čtení, a dozvíte se jaké konkrétní techniky můžete začít praktikovat už dnes.

Podstata mindfulness

Mindfulness není nic jiného než plné uvědomování přítomného okamžiku. Jde především o to, zbavit se automatických reakcí, které nás velmi často vedou k tomu, že děláme nevhodná rozhodnutí. Když jste plně ve středu přítomného okamžiku, můžete důkladně vyhodnotit všechny jeho aspekty a rozhodnout se tak nejoptimálnější cestou.

Techniky mindfulness pro rozhodování

Je několik základních cvičení mindfulness, které lze uplatnit v běžném rozhodování. Patří sem například dýchání, meditace, pozorování myšlenek, a trénink vědomé pozornosti. V rámci našich kurzů a lektorských školení se můžete na těchto technikách podrobně naučit a praktikovat.

1. Dýchání jako základ

Naučení se uvědomování začíná s tím nejjednodušším – dýcháním. Zaměřte se na svůj dech, jak vstupuje a vystupuje z vašeho těla. Pokud zaznamenáte, že se myšlenky toulají, bez odsudku je vraťte zpět k dýchání. Tento základní trénink vědomé pozornosti může pomoci zvládnout stres a umožnit intuici vyvstoupit na povrch, což je klíčové pro rozhodování.

2. Pozorování myšlenek

Dalším důležitým aspektem mindfulness je schopnost pozorovat vlastní myšlenky. Představte si, že své myšlenky spouštíte jako film a sledujete je, jak plynně protékají. Bez soudů, bez zasahování. Je to těžší než dýchání, ale o to účinnější.

3. Trénink vědomé pozornosti

Poslední technika, kterou bych rád zmínil, je trénink vědomé pozornosti. Vyberte si nějakou běžnou činnost, kterou děláte automaticky (například čištění zubů) a zkuste se jí plně věnovat. Naberte si pocitu kartáčku, chuti zubní pasty, zvuku čištění. Praxe v takovém živém uvědomování vám pomůže ovládat automatické procesy a zlepšit rozhodování.

Je zřejmé, že tyto techniky přinesou prospěch, ale nejdůležitější je pravidelná praxe. Pokud máte zájem prohloubit své znalosti a dovednosti, mám pro vás skvělou zprávu – nabídneme vám náš kurz Mindfulness pro lepší rozhodování. Nejen že zlepšíte své rozhodovací schopnosti, ale také se naučíte lépe zvládat stres a efektivněji zacházet s časem a lidmi.

Pokud vás tato oblast zaujala, neváhejte a přijďte k nám na kurz. Máme pro vás připraveny jak komplexní kurzy managementu a leadershipu, tak také specializované workshopy zaměřené čistě na mindfulness a jeho aplikaci do praxe. Pro více informací a rezervaci termínů navštivte sekci kurzů pro firmy nebo kompletní nabídku kurzů. Těšíme se na vaši návštěvu a přejeme vám mnoho úspěšných rozhodnutí!