Co je vlastně Mindfullness?

Mindfullness je forma meditace, která nám umožňuje být plně přítomni v momentu. Nejedná se o takzvané “vypnutí” myšlení, ale přesně naopak. Právě díky tomu, že se plně koncentrujeme na moment přítomnosti, naše myšlenky neutečou někam do budoucnosti nebo minulosti. Tím se zlepšuje naše psychická odolnost a schopnost čelit stresu.

Využití mindfullness pro zlepšení koncentrace

Klíčem k lepší koncentraci je pravidelnost. Nemusíte meditovat každý den hodiny. Dopřejte si alespoň pět minut denně, kdy se plně zaměříte na svůj dech. Pokud vás myšlenky roztěkaně táhnou pryč, jemně je přiveďte zpět k dýchání. Všimněte si, jaké to je, když se nadechnete a jaké když se vydechnete.

Souvislost s produktivitou

Tím, že se naučíte uvědomovat si svůj stávající stav, budete schopni lépe poznat, kdy se vaše koncentrace vytrácí. Můžete včas zareagovat a vrátit se zpět k úkolu. Mindfullness tedy zlepšuje pracovní výkon tím, že pomáhá udržet naši pozornost tam, kde ji potřebujeme.

Poznat své limity

Dalším plusem praxe mindfullness je zjištění osobních limitů. Když pochopíme, jaké množství práce a stresu jsme schopni snést, dokážeme lépe rozložit úkoly a nezatěžovat se nepotřebně. V důsledku toho budeme méně vyhořelí a produktivnější.

Být přítomný v momentu také znamená, že se naučíme více ocenit své úspěchy. Místo toho, abychom jen přecházeli k dalšímu úkolu, si můžeme dovolit chvíli se zastavit a ocenit to, co jsme dosáhli.

Výhody mindfullness v pracovním prostředí

Jste-li řídící pracovník a chcete zlepšit koncentraci a produktivitu svých zaměstnanců, měli byste zvážit myšlenku zavedení kursu mindfullness pro tým. Pravidelné cvičení mindfullness může vést k zvýšené produktivitě, nižším úrovním stresu a vyšší spokojenosti v práci.

Nemyslete si, že to je něco, co byste nemohli udělat, protože to není pravda, a právě zde vás mohu podpořit. Jak jsem již zmínil, jsem lektor kurzů managementu, leadershipu, mindfullness, time managementu, team managementu a organizace práce.

Dovědět se více o výhodách mindfullness

Pokud se chcete dozvědět více o výhodách mindfullness pro sebe nebo svůj tým, podívejte se na mé kurzy na https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a https://www.nlpmind.cz/kurzy/. Čekají na vás nejen kurzy mindfullness, ale také široká nabídka kurzů zaměřených na zlepšení vašich dovedností v oblasti managementu a leadershipu.