Za každý úspěch stojí celá řada nezdárných pokusů

Největším stanovištěm strachu je často umístěno na rizikové zóně vstupu do neznámých vod selhání. Ale co když můžeme strach z neúspěchu překonat prostřednictvím tzv. growth mindsetu?

Co je Growth Mindset?

Growth mindset, v překladu růstové či vývojové myšlení, je pojetí mysli, které připouští, že veškeré dovednosti a schopnosti lze zlepšovat. Je to pohled, který transformuje strach z chyby v příležitost k učení a pokroku. Je to vlastně taková malá revoluce v našem myšlení, která nám dovoluje vidět neúspěch pod jiným úhlem.

Překonání strachu

Přemýšlel jsi někdy o tom, co by se stalo, kdybys místo vyhýbání se chybám je začal využívat jako katalyzátory tvého růstu? Zkus se podívat na neúspěch jako na součást cesty k úspěchu, ne jako na jeho konečný cíl. Z meziřádků mnoha inspirativních příběhů úspěšných lidí je patrné, že bez chyb by určitě nedosáhli svého cíle.

Důvodem, proč chyby považujeme za něco negativního, je naše výchova a sociální prostředí. Od dětství jsme učeni, že chybovat je špatné. To vede k tomu, že strach z chyby nás ovlivňuje v dospělosti více, než bychom si chtěli připustit. Ale co kdybychom tento vzorec mohli přerušit?

Nástroje pro změnu mindsetu

Několik jednoduchých kroků a technik může pomoci v překonání strachu z neúspěchu. Zde je několik z nich:

  1. Stanov si realistické cíle a konkrétní kroky, jak jich dosáhnout.
  2. Přijmi, že všechny cesty k úspěchu jsou lemovány chybami a nezdarem.
  3. Označuj každý nezdar jako příležitost k učení a zlepšení.
  4. Odměňuj své pokusy a úsilí, nejen úspěchy a výsledky.
  5. Přemýšlej o chybách jako o zpětné vazbě, ne jako o odrazu tvé hodnoty jako člověka.

Na našich kurzech managementu a leadershipu tyto a další techniky prozkoumáváme, rozvíjíme a aplikujeme na konkrétní příkladech z praxe.

Reklamní sdělení

Bojíš se neúspěchu? Nepanikař, není to nic neobvyklého. Ale co kdybych ti řekl, že existuje způsob, jak tento strach překonat a použít ho ve svůj prospěch? Ať už jsi manažer velké korporace, nebo se teprve učíš leadership, naše lektorská školení ti mohou dát nástroje, se kterými toho dosáhneš. Například na našich kurzech pro firmy se dozvíš, jak growth mindset prakticky využívat v podnikání. Nebo zkuste naše speciální kurzy, kde rozebereme techniky pro překonání strachu z neúspěchu důkladněji.

Připoj se k nám a přestaň se bát neúspěchu. Protože když se naučíš vidět chyby jako příležitost, otevře se ti svět plný možností. Jsi připraven růst?