Technika Time-blocking k maximalizaci produktivity

Před několika lety, když jsem začínal jako lektor kurzu managementu, jednou z nejoblíbenějších otázek bylo: “Jak mohu zvládnout všechny své úkoly na čas?” Tehdy jsem představil metody nazývané time-blocking aneb časového blokovaní. Pojďme se tedy podívat na tyto techniky podrobněji a zjistit, jak mohou maximalizovat vaši produktivitu.

Co je Time-blocking?

Jednoduše řečeno, technika time-blocking je metoda plánování, který zahrnuje rozdělení dne na časové bloky. Každý blok je přiřazen konkrétní úloze nebo skupině úloh. Může se to zdát jednoduché, ale věřte mi, je to revoluce v řízení času a plánování vašeho dne!

Možná si myslíte, že time-blocking je pouze jiný název pro obyčejný úkolový seznam. Ale opak je pravdou. Obecný seznam úloh neobsahuje strukturu ani priority. Time-blocking je předběžné rozhodnutí, kdy a kde budete pracovat na konkrétní úloze. Zde se skrývá “kouzlo” – když si pro daný úkol vyhradíte čas, zvyšujete pravděpodobnost, že ho dokončíte.

Jak aplikovat techniku Time-blocking?

Krok 1: Vytvořte si seznam úkolů
Nejprve vytvořte seznam všech úkolů, které máte na starosti. Tyto úkoly můžete rozdělit do různých kategorií podle typu činnosti, projektu, nebo podle jejich důležitosti a naléhavosti.

Krok 2: Určete čas potřebný na splnění úkolů
U každého úkolu na svém seznamu určete, kolik času potřebujete k jeho splnění. Snažte se být realističtí.

Krok 3: Rozdělte den na časové bloky
Nyní přijde do hry technika time-blocking. Rozdělte den na časové bloky a každému bloku přiřaďte jeden nebo více úkolů.

Krok 4: Dodržujte svůj plán
Jakmile máte svůj plán hotový, je důležité ho dodržovat. Je však také důležité nalézt rovnováhu mezi strukturou a flexibilitou.

Je důležité si uvědomit, že technika time-blocking není o tom, aby váš den byl naplněný úkoly od rána do večera. Měli byste do svého plánu zahrnout i čas na odpočinek, jídlo a další potřebné přestávky. Koneckonců, jsme jen lidé a naše mozky potřebují občas odpočinout.

Jak technika time-blocking maximalizuje produktivitu?

Odpověď je jednoduchá. Při použití time-blocking techniky máte větší pravděpodobnost, že:

  1. Budete se věnovat úkolům, které jsou na vašem seznamu.
  2. Omezíte multitasking, který je pro mozek náročný a neefektivní.
  3. Budete mít větší kontrolu nad svým časem a energií.
  4. Zlepšíte své návyky a rutiny.
  5. Zvýšíte svou koncentraci a schopnost soustředit se na úkoly.

Naučte se správně používat techniku time-blocking na našich kurzech

Na našich kurzech a školeních se nejen naučíte, jak správně aplikovat techniku time-blocking, ale také jak spravovat svůj čas efektivněji, vést tým nebo učit se mindfulness techniky pro lepší soustředění a pohodu. To vše a mnohem více na https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/.

A pokud vás zajímá širší kontext managementu, leadershipu a organizačních dovedností, podívejte se na naše kurzy na https://www.nlpmind.cz/kurzy/. Naučíme vás, jak zvládnout všechny výzvy moderního managementu. Těšíme se na vás na našich kurzech!