Jak stanovit a dosahovat osobních cílů

Jak stanovit a dosahovat osobních cílů

Stanovit si cíle je první a nezbytný krok k jejich dosažení. Bez konkrétního cíle nemáme jasně určenou cestu, po které se máme ubírat. Cíle nám dávají směr, motivují nás k činnosti a zároveň jsou měřítkem našeho úspěchu. Nezáleží na tom, jestli je váš cíl malý nebo velký, jednoduchý nebo složitý, dlouhodobý nebo krátkodobý. Důležité je, že ho máte a jdete si za ním.

Stanovení osobních cílů

Stanovení cílů může být někdy komplikované. Možná máte v hlavě celou řadu různých představ, ale nevíte, jak je uspořádat a proměnit v konkrétní cíle. K tomu vám mohou pomoci techniky a nástroje, které nabízí naše kurzy managementu a leadershipu.

Nejprve si sedněte a promyslete si, co všechno byste rádi v životě dosáhli. Nenechte se omezit realitou. Jde o to, abyste si uvědomili, co všechno by vás opravdu naplňovalo. Pak si tyto představy rozdělte do jednotlivých kategorií – kariéra, osobní život, vzdělávání, zdraví, finance, zábava a tak dále.

Nyní si k jednotlivým kategoriím vytvořte konkrétní cíle. Například v kategorii kariéra by to mohl být cíl stát se manažerem ve vaší společnosti. V kategorii vzdělávání by to mohl být cíl získat certifikát z kurzu leadershipu.

Dosahování osobních cílů

Jednou z nejoblíbenějších metod dosahování cílů je technika SMART. SMART je akronym pro Specifický, Měřitelný, Dosáhnoutelný, Relevatní a Časově omezený.  Tato technika vám pomůže difinovat vaše cíle tak, aby byly jasné a snadno dosažitelné.

  • Specifický – váš cíl by měl být co nejvíce konkrétní. Pokud je cíl příliš obecný, je těžké určit, co přesně máme dělat, abychom ho dosáhli.
  • Měřitelný – cíl by měl být měřitelný, abychom mohli sledovat svůj pokrok. Měli byste si určit, co přesně budete měřit.
  • Dosáhnoutelný – cíl by měl být dosažitelný. Pokud si stanovíte nerealistický cíl, může vás to od jeho dosažení odradit.
  • Relevatní – cíl by měl být pro vás důležitý a měl by směřovat k tomu, co chcete dosáhnout.
  • Časově omezený – cíl by měl mít stanovený časový rámec, aby vás to motivovalo k jeho dosažení.

Překonávání překážek

Na cestě za dosahováním našich cílů se mohou objevit různé překážky. Může to být nedostatek času, energie, peněz nebo dokonce strach z neúspěchu.

Na našem kurzu mindfullness se můžete naučit techniky, jak tyto negativní myšlenky překonat a udržet si pozitivní mysl. Například meditace vám pomůže zůstat v klidu a uvolněném stavu, i když se objeví překážky.

Na kurzu time managementu se naučíte efektivně spravovat svůj čas, aby vám na dosahování vašich cílů nic nechybělo. Kurz team managementu vám zase poskytne nástroje, jak správně vést tým a dosahovat tak společných cílů.

Na našich kurzech organizace práce se naučíte jak efektivně organizovat a plánovat svůj čas, aby vás nic neodráželo od vašich cílů.

Velmi oblíbené jsou také naše výkonné koučovací programy a lektorská školení, která vás naučí, jak dosáhnout svých cílů a jak odstraňovat překážky, které vás od nich dělí.

Závěrem

Máte-li jasně stanovené cíle a nástroje a techniky, jak je dosáhnout, nic vám nestojí v cestě. Nezůstávejte stát na jednom místě, ale jasnou vizí a cílem se posouvajte dál. A zapamatujte si, že cesta k dosažení cíle je stejně důležitá jako samotný cíl.

Pokud máte zájem se více dozvědět o technikách stanovení a dosahování cílů, podívejte se na naše kurzy zde a zde. Jsme připraveni vás na této cestě podpořit a pomoci vám na cestě za vašimi cíli.