Přechod od „fixed mindset“ k „growth mindset“

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Jedním z klíčových průnikových poznatků v psychologii jaké se objevilo v posledních několika letech, je myšlenka, že neubližujeme jen sami sobě našimi negativními návyky, ale také tím, jak se díváme na svůj vlastní růst a vývoj. Jde o koncept „fixed mindset“ versus „growth mindset”, což obecně znamená pohled na své schopnosti a dovednosti jako neměnné versus pohled, kdy se díváme na sebe jako na někoho, kdo se neustále rozvíjí a učí.

Jak můžeme přejít z rigidnosti k růstu?

Fixed mindset člověka omezuje. Když se podíváme na sebe jako na osobu s pevně danými schopnostmi, máme tendenci se vyhýbat výzvám, protože si myslíme, že nejsme schopni se jim postavit. Oproti tomu growth mindset nám umožňuje učit se nové dovednosti a překonávat překážky.

Chápat tento proces je základním aspektem kurzu managementu a leadershipu. Pokud chcete růst jako leader, musíte být ochotni se učit a rozvíjet se. A to znamená přijmout růstové myšlení jako svůj.

Přechod od fixed mindset k growth mindset v sobě zahrnuj osobní transformaci a je procesem několika kroků.

První krok: Poznejte své mindset

Úspěšný přechod začíná sebepoznáním. Musíte si uvědomit, jaký je váš současný mindset. Máte tendenci vidět své schopnosti jako neměnné, nebo věříte, že se můžete vždy zlepšit?

Druhý krok: Vyberte svůj growth mindset

Jakmile identifikujete svůj současný pohled na svůj růst, můžete začít pracovat na vývoji growth mindset. To znamená přijmout představu, že se můžete naučit cokoli, na čem pracujete dostatečně tvrdě.

Třetí krok: Domluvte si svůj growth mindset

Dalším krokem je začít s praxí growth mindset ve svém každodenním životě. To může zahrnovat nové cíle stanovení, vyhledávání nových zkušeností a práce na svých slabých stránkách.

Čtvrtý krok: Posílejte svůj growth mindset

Když začnete praktikovat svůj growth mindset, musíte si také vytvořit systém, který vám umožní pokračovat v růstu. Mohou to být ranní rutina zaměřená na sebezdokonalení, nebo třeba pravidelná sebereflektace.

Začlenění growth mindset do vašeho stylu leadershipu lze aplikovat na všechny oblasti vašeho života, nejen na pracovní pozici. Growth mindset je také součástí mého kurzu o mindfulness.

Zkuste si představit, co byste mohli dosáhnout, kdybyste přijali growth mindset jako svůj. Myslím, že výsledky by byly ohromující. Pokud máte zájem se o tom více dozvědět, navštivte naše webové stránky a přihlaste se na jeden z našich kurzů na https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a https://www.nlpmind.cz/kurzy/. Zde najdete spoustu zdrojů a nástrojů, které vám pomohou rozvíjet svůj growth mindset a stát se lepším lídrem.