Kdo nenařídí svému kalendáři a neplánuje si čas, ten se vždy octne v chaosu a chaos pak jeho časem vládne

Toto pravidlo platí dvojnásob zejména v případě, kdy jste někým, kdo má na starost řízení týmu, manageři, vedoucími pracovníky a samozřejmě i pro vedení firmy jako takové. A protože víme, že organizace času a efektivní plánování jsou pro mnohé z nás čas od času těžký oříšek, rozhodl jsem se sepsat několik užitečných tipů, které vám ve světě time-managementu mohou pomoci.

Strukturujte svůj čas

Plánování je klíčem k dosažení úspěchu. Pokud chcete skutečně vládnout svému kalendáři, je nutné si plánovat každý den. Začněte tím, že si vytvoříte plán pro následující den. Vyzkoušejte si různé metody plánování – od papírového diáře přes online kalendáře po různé aplikace pro plánování úkolů a sledování času.

Prioritizujte

Naučte se váš čas a úkoly prioritizovat. Nemusíte udělat všechno najednou, ale musíte se zaměřit na to, co je předností. Metoda Eisenhower Box je jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout. Díky ní si důkladně rozplánujete, co je nutné udělat okamžitě, co můžete udělat později, co můžete delegovat na ostatní a co můžete úplně vynechat.

Odstraňte to, co vás ruší

Jsme obklopeni rušivými elementy, které nás odvádějí od naší práce. To mohou být neproduktivní schůzky, zahlcený email, sociální sítě, upovídaní kolegové atd. Naučte se odpojit se od všeho, co vás ruší, a vyhraďte si na svou práci klidnou a nedotčenou dobu.

Regenerujte

A konečně, i odpočínek je důležitý prvek efektivního plánování času. Ano, abyste mohli vládnout svému kalendáři, musíte si do něj zařadit i čas na odpočinek. Pravidelné vyčerpání a stres vám paradoxně berou mnohem více času než to, co byste ušetřili přesčasem.

Doufám, že vám tyto rady alespoň trochu pomohou zvládnout nástrahy plánování času a organizace práce. Avšak pokud máte pocit, že byste potřebovali více praktických ukázek, zkuste se zapsat na některý z našich kurzů či lektorských školení. Na naší stránce www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a www.nlpmind.cz/kurzy/ naleznete všechny potřebné informace. S radostí vám předám své zkušenosti a dovednosti, abyste se mohl stát skutečným mistrem organizace svého času.