Time management, úvod pro leadery

Může být úlohou vůdce účinně řídit svůj čas? Určitě je. Jako vůdce máte zodpovědnost za výsledky svého týmu a brodíte se v každodenním listopadu úloh a e-mailů. Řízení času je klíčové pro úspěšné vedení týmu a dokončení projektů včas.

Lovecké sezóny a zvládnutí času

V dabovaném světě pravěkých lovců bylo úkolem vůdce úlovit zvíře, které by tým mohl jíst a tím přežít. Tenhle lovecký výlet trval ale několik hodin, často i celé dny, a pro vůdce to znamenalo, že musel pečlivě plánovat jak svůj čas, tak čas svých spolulovců. Pokud by lovce plán nezvládl, celý jeho tým by hladověl.

Dnes, tisíciletí později, jsou schopnosti správně si naplánovat čas cennější než kdy dřív. S rostoucím počtem úkolů, projektů a zodpovědností ledary, časový management představuje klíčový faktor úspěchu.

Sklízení plodů efektivního řízení času

Time management nese kdysi tvrdě pracujícímu vůdci několik odměn: produktivitu, efektivitu, klid a controlu nad prací, arte potažmo jejími výsledky. Kdo ovládá svůj čas, ovládá svůj život a svou práci.

Představte si, jak si nasazujete sluchátka, zapínáte své oblíbené vybičující melodie a soustředíte se na úkol před sebou. Pak, najednou, se probouzíte z tranzu a zjišťujete, že jste toho dokázali víc, než jste čekali. Budete mít klid v duši, radost z dobře odvedené práce a konečně dokážete relaxovat s čistou hlavou, aniž byste se museli drápat přes hory úkolů.

Principy efektivního řízení času pro leadery

Pro hospodaření s časem jsou zásadní tři principy – plánování, prioritizace a delegace.

Plánování je klíč. Naučte se dělat plán svého dne, týdne, měsíce i roku. Snažte se být co nejpřísnější, ale zapomeňte přitom uvolnit prostor pro nepředvídatelné situace a odpočinek.

Prioritizace je dalším krokem. Je důležité rozpoznat, které úkoly jsou nejnaléhavější a které mohou počkat. Matice Eisenhower je skvělým nástrojem, jak si vaše úkoly rozdělit.

Delegace je královská cesta. Jste sice vůdcem, ale nemusíte toho zvládnout všechno sami. Delegujte úkoly, které by jiní zvládli lépe, nebo na které nemáte čas, na kolegy nebo podřízené.

Konečné připomínky

Naučit se řídit svůj čas totiž není vůbec jednoduché, ale je to základní dovednost pro každého vůdce. Bez efektivního řízení času se těžko můžete pohnout z místa. Proto vám mohu doporučit moje kurzy, kde se dozvíte mnohem více o samotných principách řízení času, ale také o dalších tématech, jako je leadership, mindfulness, team management a organizace práce.

Ať už se naplno rozhodnete pro time management nebo konkrétní kurzy, nezapomeňte, že jste vůdce. Jste lovec, který má svůj cíl a úkol jej dosáhnout. Přejeme vám hodně úspěchů na cestě za lepšími výsledky.

Pokud chcete zlepšit své schopnosti v oblasti time managementu a stát se lepším vůdcem, podívejte se na naše kurzy a semináře na www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a www.nlpmind.cz/kurzy/. Zde najdete mnoho užitečných zdrojů pro efektivní řízení času a vedení týmu. Přijďte se k nám zdokonalit a využijte svůj čas na maximum. Uvidíme se na kurzech!