Když hovoříme o leadershipu, jedním z nejkritičtějších aspektů, které vynikne, je bezpochyby etika. Etický leadership je o vedení svého týmu se zdravou myslí, autenticitou a nezbytnou integritou. Jako lídři máme obrovský vliv na naše týmy a jak se rozhodneme vést, může mít výrazný dopad na naše podřízené a na celkový výkon naší organizace.

Etický Leadership a jeho Důležitost

Etika v leadershipu se týká racionálně a morálně správného chování. Je to o vytváření atmosféry důvěry, otevřenosti a poctivé komunikace ve vašem týmu. Máte pravidelné týmové schůzky, kde je každý povzbuzen k vyjádření svých názorů? Zajistili jste, že každý na pracovišti dostává spravedlivou šanci a je hodnocen za své úsilí a výkon, a ne pro jiné nepodstatné faktory, jako je rasová nebo pohlaví příslušnost?

Etický leadership také znamená, že otevřeně komunikujete se svým týmem. Máte jejich záda, když je třeba, a cestu vpřed ukazujete svým příkladem. Například když máte jako vedoucí pracovník obtížné rozhodnutí, jste připraveni je přijmout a nést za ně zodpovědnost?

Udržování Integrity

Kromě etiky je dalším klíčovým prvkem leadershipu integrita. Integrity je něco, co nás definuje jako lídry. Je to měřítko našeho charakteru – ukazuje, kdo opravdu jsme.

Mějme na paměti, že udržování integrity není vždy snadné. Především je to o tom, že dodržujeme své sliby a stojíme si za svými slovy, i když je to těžké. Je to také o tom, že hájíme svoje hodnoty a normy, i když jsou ohroženy. Za těmi nejtěžšími rozhodnutími často stojí silný líder se silnou integritou.

Pojďme si uvést několik konkrétních kroků, které můžete udělat, abyste udrželi svou integritu jako lídr:

Usilujte o vlastní rozvoj a vzdělávání

Chcete-li být skvělým lídrem, musíte neustále pracovat na sobě. Musíte se vzdělávat, být otevřeni novým názorům a novým způsobům dělání věcí.

Buďte otevřeni a pravdiví

Jako lídr musíte být otevřeni a pravdiví s důvěrou ve svůj tým. To znamená, že musíte být připraveni říci pravdu, i když je to nepohodlné.

Vytvářejte silné vztahy s týmem

Práce na vytvoření silných, pozitivních vztahů s členy týmu je další cestou k udržení integrity. Když máte silné vztahy, budou vás vaši kolegové vnímat jako lídra, kterému mohou důvěřovat a respektovat.

Můžeme konstatovat, že etika a integrita jsou neoddělitelnou součástí úspěšného leadershipu. Bez nich můžete v krátkodobém horizontu sice dosáhnout určitého úspěchu, ale dlouhodobá udržitelnost a důvěra vašeho týmu budou ohroženy.

Jestliže hledáte další inspiraci a konkrétní návody jak posílit své dovednosti v leadershipu a managementu organizace, chtěla bych vás pozvat na naše kurzy na https://www.nlpmind.cz/nlp-pro-firmy/ a https://www.nlpmind.cz/kurzy/. Nabízíme širokou škálu kurzů zaměřených právě na tyto oblasti. Naše výuka je přizpůsobena vašim potřebám a využívá ověřených a účinných metod. Těšíme se na vás!